Architectural-visualisation-of-an-ultra-modern-home

Architectural-visualisation-of-an-ultra-modern-home

Architectural-visualisation-of-a-contemporary-new-home

Architectural-visualisation-of-a-contemporary-new-home

Aerial-artist-impression-of-Hedge-House

Aerial-artist-impression-of-Hedge-House

David Sheppard sketch

David Sheppard sketch

Hedge-house-detail

Hedge-house-detail

Hedge House model

Hedge House model

Hedge House bus

Hedge House bus

Architectural visualisation of a modern Eco-Home

Charles Roberts Studios are proud to showcase their latest architectural visualisation of this ultra-modern eco home planned for construction in the beautiful location of Knowle in the West Midlands. The village of Knowle is generally considered as one of the most sought after residential areas in the country. The £1.8 million scheme in Knowle is among only a handful of projects to have been approved under NPPF paragraph 55 – the replacement for the former ‘contemporary country house’ clause, officially known as Clause 11 of Planning Policy Statement 7 (PPS7)

Designed by award-winning architect David Sheppard, Hedge House is a 52m long contemporary eco home constructed from larch timber sourced from felled trees. Reclaimed cored engineering bricks soften the outside appearance and allow for steel rods used in the construction to pass through. The vertical timber struts were influenced by the Tudor merchant style of housing in the local area. The vertical double height glazed slit windows allow light to pour into the large interior spaces. The house is designed to have an agricultural aesthetic and to reflect barn structures in the area.

The roof is turfed with native grasses and wild flowers. The roof encourages ecology, reducing C02, flora and fauna, protects construction from UV and is maintenance free once established. It also helps to blend the building in with the surrounding landscape of fields. A bank of photo-voltaic panels provides solar energy with a surplus created for selling back to the grid.

Herb and tropical garden areas oxygenate the atmosphere reducing CO2 levels and improving the quality of the internal environment. A limestone bed cools air under the building for natural ventilation. The waste passes through a reed bed and is filtered into a pond at the end of the cycle.

The house sits on 63 steel screw piles allowing minimal disturbance to the ground which in turn reduces the cost of excavation and landfill. The architectural visualisation was created from the architect's plans and the client chose a dramatic dusk shot to highlight the revolutionary glazing design.

Our studio also created an interior visualisation of the ground floor living area featuring the innovative interior winter garden, master bedroom suite and a day shot of the house from the air to help potential purchasers visualise the extent of the site.

Contact us to see how we can help you with your property marketing today.

Related Links

Architects Journal Feature
Daily Mail Article